Arıcılık Eğitimi
1.500,00₺
Arı, ekosistemi oluşturan mihenk taşlarından biridir. Arılar ekosistemden yok olurlarsa yaşadığımız ekosistem zamanla çöker. Bundan dolayı arıların dünya sistemi üzerinde bağlayıcı bir etkileri bulunmaktadır. Zar kanatlılar türüne ait olmakla birlikte Apoidea ailesini oluşturan böcek türlerinden biridir. Dünya üzerinde birçok farklı arı çeşidi bulunmaktadır. İnsanlar tarafından en çok bilinen ise bal arısıdır. Bal arıları birbirinden farklı çiçeklerden nektar toplayarak bal yapmaktadırlar. Arıların fizyolojik yapısına göre iki mideleri bulunmaktadır. Midelerinin birinde topladıkları nektarla midelerinde bulunan özel bir enzimi karıştırarak bal yaparlar. Nektar toplama işlemi yaparken aynı zamanda polenlemeye de yardımcı olarak çiçeklerin canlı kalmasına ve çiçeklenerek üremeye de yardımcı olmaktadırlar. Arıcılık Eğitimi, arıcının kendi başına belli bir zaman dilimi içerisinde arılar ile nasıl ilişki kurması gerektiği, kraliçe arı, oğul arıları üretme, arı kovanı hazırlama, arıcılığın önemi, çeşitli arı ürünlerinin üretimi, arı ürünlerinin hasadı, arı ailesinin bakım ve hizmetleri, arıcılıkta kullanılan çeşitli araç gereçler, arı kovanının bakım ve onarımı gibi birçok konuda alanında uzman eğitmenler tarafından verilen bir eğitimdir.
Program Kazanımları
Arıcılık eğitimi ile şunları öğreneceksiniz:
- Arı çeşitleri
- Arı bakımı nedir ve nasıl olmalıdır?
- Arının ekosistemdeki yeri nedir?
- Arıcılık nedir?
- Kraliçe ve oğul arının farkları nelerdir?
- Arı kovanı nasıl hazırlanır?
- Arı kovanı bakımı
- Arı ürünleri
- Arı ürünlerinin hasadı
- Arıcılıkta kullanılan araç gereçler nelerdir?
Arıcılık Eğitimi Nedir ?
Arıcılık Eğitimi, dünyamız ve ekosistemimizin yapı taşlarından olan arıların yaşamını ve bal yapmasını inceleyen bir eğitimdir. Arıların ekosistemimiz üzerinde bağlayıcı bir etkileri bulunmaktadır. Arılar çiçeklerden nektar toplayarak onları midelerinde bulunan enzimle bir araya getirerek bal yapmaktadırlar. Arıcılık eğitiminde, arı nedir?, arı çeşitleri nelerdir?, arının önemi nedir?, arı üretimi, arı bakımı nasıl olmalıdır?, arıların fizyolojik yapısı, arıcılık nedir?, temel arıcılık prensipleri, arı kovanı nedir?, arı kovanı bakımı nasıl olmalıdır?, arı ürünleri nelerdir?, arı ürünlerinin üretimi, arı ürünlerinin hasadı, arıcılığın önemi nedir?, arıcılık yapılabilecek alanlar gibi birçok soruya yanıt verirken aynı zamanda çeşitli modül ve uygulamalarla uzman eğitmenler tarafından verilen bir eğitimdir.
Eğitime Kimler Katılabilir ?
Arıcılık Eğitimi’ne dileyen herkesin katılım sağlaması mümkündür. Ancak özellikle şu alanlarda çalışan kişilerin bu eğitimi alması çok daha etkili olacaktır:
- Arıcılıkla ilgilenen fakat modern arıcılık tekniklerini öğrenmek isteyenler
- Arıcılıkla ilgili kariyer hedefi olanlar
Eğitime Katılmak İçin Neler Gereklidir ?
Arıcılık Eğitim’i online sürdürülecek bir eğitim olduğu için gereksinim duyulan belli başlı şeyler bulunur. Bunları şu şekilde listeleyebiliriz:
- Eğitime katılım sağlamak için elektronik cihaz (Bilgisayar, tablet veya akıllı telefon),
- İlgili teknolojik aletleri kullanma becerisi,
- Aktif bir internet bağlantısı.
Eğitimin İçeriği Nedir ?
Bu eğitimdeki içerik planlamamız şu şekildedir:
Arıcılığa başlamadan önce gerekli araştırmaları yapıp, bu konu ile ilgili temel teorik bilgileri öğrenmek gerekir. Birçok kaynaktan konvansiyonel arıcılığın yanı sıra, organik ekolojik arıcılık gibi kavramları öğrenmek ve değerlendirmek de önemlidir. Her şeyden önce, mutlaka çok özel bir canlı olan arıya dair bilgileri öğrenmeniz gerekir. Koloni fertlerini, koloninin yaşam düzeni ve arıcılığı ilgilendiren diğer konularda bilgi sahibi olmanız için hazırlanmış eğitim programıdır. Arıcılığa başlamanın pratik olarak üç farklı yolu var. Bunlardan biri, satın aldığınız boş bir kovana oğul koydurmak, arazinizde ya da evinizde veya ormanda bulduğumuz sahipsiz bir oğul yakalayarak ya da arılı bir kovanı satın alarak başlayabilirsiniz. Halk arasında bir inanışa göre, eğer bir koloni sizin evinize gelmişse onu sahiplenmenin ve ona iyi bakmanız şart demektir. Eğer bu konuda hiç deneyiminiz yoksa, en iyi başlama yöntemi, arısı güçlü, kaliteli bir koloniyi tanıdığınız ve güvendiğiniz bir arıcıdan alarak başlamaktır. Arının da bir canlı olduğunu düşünerek ve başarısızlık riskini göze alarak arıcılığa en fazla 3 kovanla başlanması tavsiye edilir, zaman içerisinde tekniklerini öğrendikten ve size göre en etik arıcılık yöntemlerine karar verdikten sonra kovan sayınızı zamanla çoğaltabilirsiniz. Arı kovanının açılması ve çerçevelerin kontrol edilme yöntemleri çok önemlidir. Bir çerçeveye baktığınızda, hangi hücrenin yavru, hangisinin bal, hangisinin polen içerdiğini anlayabilmelisiniz. Dişi arı, erkek arı ve ana arıyı ilk bakışta tanıyabilme becerisini kazanmak için fotoğraflardan alıştırma yapabilirsiniz.
Eğitim Dersleri Hangi Yöntemlerle Verilir ?
Arıcılık Eğitimi, Sertifika Merkezim tarafından online videolu eğitim yöntemi ile gerçekleştirilmektedir. Alanında uzman eğitmenlerimizin en güncel bilgilere dayanarak hazırlamış olduğu eğitim içeriklerimiz sizlere videolu eğitimlerle sunulmaktadır. Eğitime kayıt yaptıran katılımcıların eğitim içeriklerine erişim sağlaması mümkün olmaktadır.